Bilim nedir?

 Bilim nedir?

Bilimnedensellikmerak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deneygözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve pratik disiplinler bütünüdür.[1] Bir parantez açmak gerekirse bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir. Zira bilim somut, dünyevî ve evrensel olayları kendine konu edinmişken ilim manevî olaylarla da ilgilenebilir fakat somut kanıt sunmaz. Bilimi sınıflandıran bilim felsefecileri bilimi formalsosyal ve fennî bilimler olmak üzere üçe ayırır[2]. Bilimin diğer tüm disiplinlerden en farklı karakteristiği, savunmalarını somut kanıtlarla sunmasıdır. Ve bu da bilimi en güvenilir disiplin olarak günümüze kadar birçok alt dala bölmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, bilinmeyen olguları bulmamıza ve yeni şeyler öğrenmemize önayak olmuştur. Tüm bilim dalları evrenin bir bölümünü kendine konu olarak seçer, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışır.[3] Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası,[4] Bertrand Russell ise gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla dünyaya ilişkin olguları birbirine bağlayan yasaları bulma çabası[5] olarak tanımlar.



Evren, soldan sağa geçen, zaman içinde birden fazla disk şeklindeki dilim olarak temsil edilir.


Yüzyıllardır insanlığın yeryüzündeki yaşama ortamına duyduğu merak, yaşam standartlarını yükseltecek bir etkinliğe bürünmeye başladı. Olağan gibi görünen olayları anlama çabası, aslında dünyanın gizemlerle dolu bir yer olduğunu ve bunları çözümlemek gerektiği gerçeğini doğurmuştur. Geleneksel bilim sadece anlamaya ve çözmeye gereksinim hissetse de, ileri safhalara bölünen bilim türleri sadece çözmeyi değil çözümden öte ilerlemeyi de kapsar. Geçmişe bakıldığında en önemli sayılan bilim dallarından bazıları matematikgeometrigök bilimi ve tıptır. Çok çeşitli matematiksel çözümleme sistemlerinin geliştirildiği ilk zamanlardan bu yana hâlâ yeni formüller, sistemler, kuramlar geliştirilmektedir ki bu da bilimin sürekliliğine bir örnektir.

Bilim deneye çok önem verir ve bilimsel yöntem deneye dayanır. Bu evre, işlenen konuyu daha inandırıcı kılmanın yanında belirli bir çerçeveye oturtur. Bir varsayım (hipotez), muhtelif sınamalar sonucunda doğrulanırsa kuram (teori) statüsünü alabilir ve temel taş niteliğine bürünebilir. Bilimin sonsuz bir süreç içinde değişimi yadsınamaz bir durumdur. Zaman içinde alt dallara bölünen bilim sayısal ve sosyal alanlarda ayrı konulara bürünmüş; fakat nitelik açısından aynı amaca hizmet etmeyi sürdürmüştür.

Kısaca Bilim Nedir?

İnsanlığa faydalı olan bilgilerin sistemli bir şekilde araştırılması ve incelenmesine dayalı, problem, hipotez ve yasa aşamalarından oluşan çalışmaların bütüne bilim denir.

Bilimin Tanımı, Amacı ve Özellikleri Nelerdir?

Her bilimsel araştırma mevcut bir sorun ya da teori ile başlar. Bilim insanları teorilerini ispatlamak ya da bir probleme çözüm sunmak için çeşitli hipotezler geliştirir. Gözlem ve araştırma yoluyla elde edilen hipotezlerin tutarlılığı sorgulanır. Eğer söz konusu hipotez tutarlı ise deney aşamasına geçilir. Bir bilimsel araştırmada farklı parametrelerle birçok deney gerçekleştirebilir. Deneylerin sonucunda gerçekliği ispatlanan hipotezlere kanun adı verilir.

Bilimin amacı toplumu olumsuz yönde etkileyen sorunlara rasyonel çözümler sunmaktır. Salgın bir hastalığı önlemek için aşı geliştirmek, günlük hayatı kolaylaştıran yeni cihazlar ve makineler icat etmek, bilimin temel amaçları arasında yer alır.

Her bilimsel araştırma, gözlem ve deney nesnel olmalıdır. Şahsi kanaatlerle değil mevcut bilimsel gerçeklerle yapılan bilimsel araştırmalar başarıyla sonuçlanır. En ünlü bilim insanları ve buluşları şu şekilde sıralanabilir:

Albert Einstein - Gaz Absorbsiyonlu Isı Pompası
Thomas Edison - Pikap, Fonograf Silindiri ve Ampul
Isaac Newton - Yansıtmalı teleskop

Yorumlar